De overeenkomst tussen koffie en arganolie

blogfoto

Heb je wel eens van kopi loewak gehoord? Waarschijnlijk wel. Kopi loewak is de duurste koffie ter wereld. Dat komt door het productieproces. Kopi loewak wordt gemaakt van koffiebonen die, gedeeltelijk verteerd, zijn uitgepoept door de civetkat. Wij hebben het nog nooit geprobeerd en we vragen ons altijd af wie nou op het idee kwam om die gedeeltelijk verteerde bonen te gebruiken om koffie van te maken.

Vloeibaar goud

Argan olie is ook relatief duur. Het wordt daarom wel eens ‘vloeibaar Marokkaans goud’ genoemd. Arganolie is niet duur omdat het door een katachtige gedeeltelijk verteerd wordt uitgepoept. Het productieproces speelt wel een rol. 

De boom der schoonheid

Het begint bij de Arganboom (De boom der schoonheid). Aan de Arganboom groeien vruchten. Deze vruchten hebben een harde noot. In deze harde noot bevinden zich één tot drie amandelvormige pitten. Deze pitten moet je persen om Arganolie te krijgen. Een flinke klus.

Een Arganboom produceert ongeveer 32 kg vruchten per seizoen. Uiteindelijk levert dit 1 liter Arganolie op. Nu begrijp je waarom het kostbaar is.

Natuurlijk

Mechanisch persen is tegenwoordig de meest gebruikte manier om arganolie te winnen. Farmaceuten en de cosmetische industrie doen dit niet. Zij extraheren arganolie met een (vet)oplosmiddel. Wij gebruiken alleen mechanisch en traditioneel geperste arganolie. Natuurlijk 😉

En de overeenkomst dan?

Geiten klimmen in Arganbomen. Ze eten namelijk graag de vruchten ervan. Maar niet de harde noot. Die spugen ze tijdens het herkauwen uit. Traditioneel werden deze noten dan gekraakt om de pitten te winnen om arganolie van te maken. De echte overeenkomst? De vruchten van de Arganboom worden in de zon gedroogd om makkelijk de noot te bereiken. Net als koffiebessen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *